ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Обявиха 13-те софийски локации, които ще бъдат преобразени на първия фестивал на светлините
Автор: Екип Sofia24.bg 17:09 / 19.04.2022Коментари (0)742
©
Тринадесет са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе в първия фестивал на светлините Lunar, съобщават организаторите. 

Събитието ще представи изкуството на артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Програмата включва различни видове произведения, които ще могат да бъдат посетени между 20:30 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина очакват посетителите на събитието. В началото на своеобразния маршрут е неокласическата фасада на "Квадрат 500“, върху която ще бъде проектирано 3D мапинг шоуто "Представи си“. То ще разкаже на  за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. С него ще бъде отбелязан Денят на Европа.

Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ ще разкрият свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, за да отправят важно послание за многообразието на планетата, чрез 3D мапинг спектакъла "Дивата природа зависи от нашите навици“.  

Артисти от четири държави ще превърнат фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia в портал към различни култури, обединени под темата divARTsity. Сред тях ще бъдат австралийският артист Ник Азидис, българското MР Studio, индийското Knownsense Studios и французинът Тиери Ноар - първият графити артист, рисувал на Берлинската стена през 80-те години на миналия век.

На построената през 1882 г. къща на ул. "Московска" 17 ще има поредица от пет творби, създадени от българския графити артист JahOne. Те ще насочат погледа към значението на това да сме полезни на ближния, под темата "Да дариш светлина“.

Парковото пространство зад Националната художествена галерия ще "оживее“ благодарение на две светлинни инсталации. Нов, фантастичен облик на градината ще придадат седем огромни, променящи своя облик цветя. Инсталацията CyberFlo е носител на посланието за позитивна промяна. Поемайки към пл. "Княз Александър I", публиката ще се има възможност да се наслади на инсталацията SubAtom, в която постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове.

Нощната разходка из града ще мине и през градската градина, където на фасадата на Народния театър за първи път на едно място ще се съберат шест български артисти и студия, които творят в сферата на светлинните изкуства. Заедно, Elektrick.me, MР Studio, Петко Танчев, Poliforma, Розалина Буркова и Studio Phormatik, ще разкрият пълния потенциал на светлинните произведения, които имат силата да променят нощната градска среда. 

Символът на фестивала - плаващата инсталация "Лунна нощ“, ще може да бъде видян във фонтана пред театъра, а сетивата на зрителите ще бъдат провокирани и от озарените от многоцветни светлини дървета, част от инсталацията "Магическа гора“. 

Посетителите ще бъдат предизвикани да развихрят своето въображение, като се включат в ателие "Рисуване със светлина“.  Водещите на ателието ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби и на мобилния си телефон. Ателието е на 6 и 7 май, между 20:30 и 23:00 ч.

Трикилометровият маршрут ще отведе публиката и на пл. "България“, където са скулптурите Infinitum на шведския артист Филип Якобсон, създадени от дърво и светлина и символизиращи вечност и цялост.

Най-мащабната фасада, част от събитието, тази на Националния дворец на културата, ще може да бъде видяна през символa на любовта - инсталацията Glowing Heart. Там ще сияят творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите eMotions, eXplore и eFuture. Артистите могат да кандидатстват с творбите си до 25 април.

Припомняме, че първото издание на фестивала на светлините Lunar ще се състои в София между 6 и 9 май 2022 година. Водещи български и международни специалисти ще се включат в обучения за млади таланти на 7 и 8 май 2022 г.


Още по темата: общо новини по темата: 22
02.05.2024 »
01.05.2024 »
14.05.2023 »
13.05.2023 »
13.05.2023 »
12.05.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Купа на България сезон 2023/24
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията