ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
От месец май в София ще тръгнат 20 "умни" автомобила, които ще регистрират неправилно паркиралите коли
Автор: Екип Sofia24.bg 17:11 / 22.04.2024Коментари (6)831
©
Mеталните скоби за неправилно паркиране скоро ще останат само спомен. Санкцията, естествено, няма да отпадне.

За нея ще се съобщава дистанционно, а плащането на глобата ще става чрез онлайн банкиране – с карта или виртуален портфейл. 

За да се случи това, обаче трябва да се направят промени в Закона за движение по пътищата, както и в общинските наредби, коментираха кметове по време на форум, посветен на ролята на общините в зелената трансформация и дигитализация, организиран от Асоциацията на българските градове и региони.

"В закона сега е казано, че поставянето на скоба е принудителна административна мярка, която се реализира с техническо средство тип "скоба“. Формулировката трябва да се разшири и да се запише електронна или дигитална скоба“, коментира директорът на Центъра за градска мобилност в столицата Димитър Дилчев, цитиран от "Телеграф“.

Когато се направи въпросната промяна, общините ще могат да въведат своя регулация. Още от следващия месец май в София ще тръгнат 20 "умни“ автомобила, които ще регистрират неправилно паркиралите автомобили.

"Получих SMS. Платих дистанционно. Колата ми бе освободена. Отидох след това и си я взех. Нямаше скоба“, разказа Стоян Дамянов, който вече изпробвал новата технология.

Вариантите за дигитална скоба в столицата са няколко. Такава все още не може да се поставя, но бъдещото й приложение е част от анализа на цялостната транспортна схема на столицата.

Обсъждат се възможности, примерно, да се декларира в приложение, че приемаш да ти се постави дигитална скоба, получаваш съобщение за санкцията и плащаш дистанционно.

Вариант е също вместо метална скоба на автомобила да се постави лист с банкова сметка и ако глобата не се плати в определения срок, да се ограничи услугата "платено паркиране“, а при второ нарушение да се постави истинската скоба и да се платят двете нарушения.

Обмислят се и други варианти, които ще спестят време и нерви, но ще действат и като превенция.

"Най-добрият вариант е, когато има нормативна база и се регламентира, каква е скобата и как се констатира нарушението. Нашата визия за дигитална скоба обаче не е свързана само с нормативната уредба, а с още една междинна стъпка“, коментира Николай Недялков, собственик на компания за интелигентни трафик системи.

Според него, когато на автомобила се сложи скоба, водачът може да получи нотификация в специално приложение и ако той реши да каже автоматично "потвърждавам“ с един клик, да му махнат скобата. Тоест целият процес тече дигитално без физическа намеса.

"Това е дълъг процес – първо се анализира, след това се правят предложения в нормативната уредба, обсъжда се и се приема от общински съвет и чак тогава се връща при изпълнителя“, допълни Недялков.

Според него кота нула за подобни проекти е да се премахне хартията изцяло от системата. Включително и контрольорите да си пускат камерата на телефона и с видеопоток да регистрират нарушението.

Това вече действа на терен в Пловдив. Във Варна пък този процес бил почти напълно извървян, защото паркирането е изцяло дигитално, хартиените талони са премахнати.

Пловдив е с най-много методи за плащане. Може да се плати на паркомати, които вече са дигитални. Там системата се надгражда с приложение, което ще показва какво е натоварването не само в синя и зелена зона, но и в общинските и частните паркинги, както и местата на зарядните станции.

В София също се работи по интегрирана система. Пилотно проекти за "умна“ транспортна услуга текат във Велико Търново, Габрово, Бургас и в други градове. Те ще бъдат обявени през май.

"Когато системата се базира на изкуствен интелект, тя започва да се самообучава. Чуждите разработки се адаптират и в процеса на работа се правят фините настройки, но бъдещето е в интегрираните системи, които пестят време, а това е изключително ценен ресурс“, посочи Николай Недялков.


Още по темата: общо новини по темата: 2
09.06.2023 »
24.05.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2024 г.
0
 
 
НИТО ИМАМ КАРТА,НИТО ИМАМ ВИРТУАЛЕН ПОРТФЕЙЛ.....И КАК ЩЕ СТАНЕ МОЙТО ПЛАЩАНЕ?
Aнонимен
на 23.04.2024 г.
0
 
 
Направете пътищата и паркинги пък после слагайте скоби
Aнонимен
на 23.04.2024 г.
0
 
 
Тези, които нямат смартфони и нямат интернет банкиране?!
Aнонимен
на 23.04.2024 г.
+1
 
 
До сега не е имало закопчан скъп украински автомобил. Паркират си както искат и където им е удобно.
+1
 
 
Най се радват тези които дойдоха скоро в Пловдив. За да не си купят в смешния блок паркомясто,спират пред панелките. Не,че тези места пред панелките са частни но някак си се подразбира,че са предназначени за даден блок. Трябва да се затегне контрола над инвеститорчетата от село строящи гетата и да им наложат правило да има достъпни места за живеещите в гетото им.
Aнонимен
на 22.04.2024 г.
+1
 
 
Ганьо не разбира от виртуални скоби!)
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията