ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Послание за мир в Деня на Европа със светлинния 3D спектакъл "Представи си"
Автор: Екип Sofia24.bg 12:10 / 09.05.2022Коментари (0)431
© Фейсбук
Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 20.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook и YouTube. Европейският парламент в България отбелязва 9 май - Деня на Европа - с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София от 6 до 9 май 2022 години. Светлинният спектакъл "Представи си", посветен на темата за мира и основните европейски ценности, е част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Началният час на прожекциите е 20.30 часа.

През 2022 г. Европейският парламент в България ще отбележи Деня на Европа, 9 май, с 3D мапинг спектакъл, посветен на темата за мира и основните европейски ценности като свободата и демокрацията. Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Чрез емоциите, съпреживени по време на спектакъла, до всеки зрител ще може да достигне посланието за мир като една от основните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз.

В Европейската година на младежта, стремежът към истината и осъзнаването на личната отговорност на всеки за нейното отстояване е от особено значение. Утвърждаването на реалност, в която на почит са човешкото достойнство, демокрацията и върховенството на закона, и която се гради на равни права между хората и свобода на словото, е въпрос на избор. Избор, който правим всеки ден. Отбелязването на Деня на Европа през 2022 г., повече от всякога, цели да утвърди мира на стария континент като неотменна ценност.

Спектакълът "Представи си“ е организиран в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D мапингът ще бъде излъчен няколко пъти в четирите вечери.

Допълнителна информация

Отбелязването на Деня на Европа с красиви и впечатляващи 3-D спектакли се превърна в традиция за Бюрото на Европейския парламент, което в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организира запомнящи се светлинни шоута на фасадите на Националната художествена галерия през 2017 г. и на Министерския съвет през 2018 г., както и първото издание на Фестивала на светлините в Пловдив през 2019 години.

След двегодишно прекъсване в резултат на пандемията, тазгодишното издание ще бъде част от още по-мащабен Фестивал за светлинно изкуство LUNAR, включващ две видео проекции и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина. Инсталациите за празничното събитие са разработени съвместно с българската компания за визуални ефекти и 3-D мапинг MP-Studio, която е носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Фестивал за светлинно изкуство LUNAR

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в София, в дните между 6 и 9 май 2022 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе. Първото издание на този фестивал в България ще представи 13 светлинни творби в централната част на столицата, сътворени от талантливи артисти от Австралия, България, Германия, Индия, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 20:30 и 00:00 часа във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите по трикилометровия маршрут на LUNAR. Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Събитието се реализира с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия, Министерството на културата и Столична община. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.


Още по темата: общо новини по темата: 20
14.05.2023 »
13.05.2023 »
13.05.2023 »
12.05.2023 »
11.05.2023 »
10.05.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията