ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Поставиха надгробна плоча на гроба на писателката Яна Язова
Автор: Екип Sofia24.bg 17:24 / 26.09.2022Коментари (0)227
©
Столичната община заедно с изследователите на творчеството на талантливата писателка и поетеса Яна Язова – Петър Величков и Атанас Димитров – постави надгробна плоча. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 година и е погребана в Централните софийски гробища. На гроба й нямаше поставена надгробна плоча с нейното име.

"Да съхраним паметта – това е наша кауза и моя лична задача като кмет. Виждаме, че изгубената памет понякога води до тежки последици за обществото. Затова заедно с изследователите на творчеството на Яна Язова поставихме надгробната плоча", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Мирослав Боршош присъства на Възпоменание на гроба на Яна Язова, след като бе поставена надгробната плоча.

По думите на Фандъкова: "Ние дължим на писателката и поетесата Яна Язова да съхраним нейната памет. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който беше наказан по най-жестокия за един творец начин – да не бъдат издавани неговите творби по време на комунистическото управление – и отказа да стане идеолог на комунистическата партия"

Кметът благодари на изследователите на творчеството на Яна Язова – г-н Петър Величков и Атанас Димитров.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош заяви: "Почитаме Яна Язова, възстановихме гроба ѝ, поставихме паметна плоча. Дълг, който имахме към нея, но и към нас като общество. Трябва да пазим жива паметта за личностите в нашата история, в нашата култура, да предаваме с достойнство към поколенията делото им.

Негово Преосвещенство белоградчишкият епископ Поликарп отслужи възпоменателна литургия, а актрисата Силвия Лулчева прочете едно от последните стихотворения на поетесата "Ще бъда!..."

"Споменът за Яна Язова е част от нашата колективна памет, ако тя липсва, всичко липсва, посочи изследователят на нейното творчество Атанас Димитров.

"Поставянето на надгробната плоча е доказателство, че подадем ли си ръка всички институции и хора, нещата се случват. Яна Язова заслужава да има надгробен кръст, а този е изработен от врачански камък, топъл, каквато беше тя", каза също Димитров.

Петър Величков заяви, че Йорданка Фандъкова разсече този 48-годишен Гордиев възел около поставянето на надгробна плоча, защото без разрешение на наследниците на гроба не можехме да направим нищо.

По думите на Величков "столичният кмет е приел присърце проблема и е направил всичко възможно Язова да има надгробен камък.

Похвално е, че този паметник отговаря на Яна Язова – той не е импозантен, тя приживе, във втората част на живота си, е била никоя. Надгробната плоча обаче е изискана и ни напомня на първия период от жизнения ѝ път – преди 1944 г. Тогава тя е звезда на българската литература, превеждана и канена е в чужбина, където са ѝ се възхищавали за нейния творчески талант, много повече, отколкото в България", каза Величков.

Кметът Фандъкова съобщи, че Столичната община има и други инициативи, свързани с паметта на Яна Язова. Предвижда се да бъде поставена пейка с нейната фигура до любимия й  Софийски университет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Първа лига сезон 2023/24
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията