ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Проектът за бюджет на Столична община за 2022 г. е в размер 2,078 млрд. лева
Автор: Екип Sofia24.bg 12:46 / 01.03.2022Коментари (0)747
©
Проектът за бюджет на Столична община за 2022 е в размер на 2 078 156 361 лева. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, предаде репортер на Sofia24.bg.

Бюджетът на столицата е с 200 млн. лева повече от миналата година. Кметът на София призна, че е изключително важно план-сметката да бъде приета до края на март.

100 млн. лв. са предназначени за залатите на учителите в София, а другите 100 млн. лева са от инвестиционни заеми за удължаване на третата линия на метрото и вътрешните градски рингове. За изграждане на пътна инфраструктура са отделени 120 млн. лева,  плюс 50 млн. лева за текуща подръжка на улиците в районите. 

"Тези приходи са благодариние на поддържания с години висок кредитен рейтинг на Столична община, който в петък бе потвърден от Стандарт енд Пуърс", уточни кметът Йорданка Фандъкова

"При гласуването на републиканския бюджет в петък искането ни за подкрепа за градски транспорт беше отхвърлено. При разговорите ми с представители на правителството, информирах, че за да осигурим движението на транспорта през миналата година, осигурихме от собствения ни бюджет над 177 млн. лв. Подчертавам, че това са 39% от всички местни данъци, които общината събира. Това означава, че давайки на транспорта, намаляваме инвестициите в други жизненоважни за града сфери. Реално взимаме от средствата за улици, за отчуждаване, за ремонти и изграждане на детски градини и училища. Затова беше токова важно да се обезпечи градския транспорт, за да не се налага да режим от други дейности", обоснова се Йорданка Фандъкова.

В Бюджет 2022 г. се залагат 150 млн. лв. собствени средства за дофинансиране на градския транспорт. Отделно над 130 млн. лв. от продажбата на билети и карти, и от приходите от синя и зелена зона ще бъдат насочени за градския транспорт. На този фон в държавния бюджет за транспорта на София са заделени 15 млн. лв., което е 10 пъти по-малко от нужното заради намаления брой пътници и огромния скок на цените горивата, които най-вероятно ще продължат да се покачват.

За поредна година Столична община не получава и никаква изравнителна субсидия от държавния бюджет, съобщи столичният кмет.

"Благодарим на софиянци, че си платиха данъците", заяви Фандъкова. 

9 млрд. лв. е приносът на гражданите на София към държавния бюджет под формата на различните данъчни приходи. За сравнение, местните данъци, които общината събира от столичани и които инвестира в града са в размер на 457 млн. лв. Разликата е почти 20 пъти. 

В бюджет 2022 се осигуряват инвестиции в стратегическите проекти на града  - метро, градски рингове, детски градини и екология. Но остава неяснотата в разходната част, свързана с цените на основните енергоносители и суровини, които общината и общинските дружества ще трябва да плащат. 

В проекта за бюджет 2022 на Столична община 820 млн. лв. са собствени приходи. Те включват две основни пера – местни данъци в размер на 457 млн. лв. (основно данъка върху имотите, автомобилите и при придобиване на имущество) и такси - 292 млн. лв., като  83% от тях е такса битови отпадъци, която целево се изразходва само за дейности по почистване. Останалите собствени средства са от наеми, санкции и продажби.

Към приходната част на бюджета са осигурени 272,9 млн. лв. от европейски програми, 119, 16 млн. лв. от целеви инвестиционни заеми, а 766 млн. лв. за финансиране на държавно делегирани дейности.

80% от средства за държавно делегирани дейности, са за заплатите и осигуровките на учителите в училищата и детските градини. Останалите дейности са за държавните дейности в областта на социалните услуги, заплати на медицински персонал в училищата и яслите, в областта на културата и сигурността.

Делегираните държавни дейности са целеви – почти 100% са за заплати, осигуровки и издръжка и те не могат да бъдат инвестирани в никакви други сектори. 

"Дори напротив, често, осигурените средства от държавата са недостатъчни и общината дофинансира със собствени средства. Заложеното дофинансиране на дейности, държавно задължение, в бюджет 2022 е 52,3 млн. лв. (основно заплати и осигуровки)", поясни столичният кмет.

Така общият размер на проекта за бюджет 2022 на София е 2 078 156 361 лв. 

Бюджет 2022 е с около 200 млн. лв. по-голям в сравнение с предходната година, което се дължи на два фактора.

Първият е увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването от държавно делегираните дейности.

Вторият, почти 100 млн. лв. повече, които се осигуряват от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове. Именно чрез инвестиционни заеми, които София може да си позволи заради високия си кредитен рейтинг и бюджетната дисциплина, имаме възможност да продължим да строим стратегическа инфраструктура – метро и основни градски пътища.

584 млн. лв. или почти 1/3 от бюджета е размерът на инвестиционната програма на София. 54% от капиталовата програма се осигурява от собствени средства и заеми, а остатъка – 46% или 272,9 млн. лв. от спечелени европейски програми. 15,3 млн. е целевата субсидия от държавата.

Най-големият процент от инвестициите е в сектор "Транспорт“ - 211 млн. лв.. Със 92 млн. лв. осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. "Левски“, което ще започне още този месец. Имаме готовност да осигурим и началото на строителство през район "Слатина“, за което кандидатстваме за заем от ЕИБ и ако процедурите за изпълнител приключат, ща можем да започнем и него. Очакваме публикуването на държавния бюджет, в който беше поет ангажимент за осигуряване на 40 млн. лв. за сметка на отрязаните средства за участъка до "Слатина“ от Плана за възстановяване. 

За да се гарантира изцяло изграждането на този 6 километров участък Столична община очаква от Министерски съвет решение за съфинансирането през следващите 4 години. Това е изключително важно за софиянци, независимо от това кой ще е следващия кмет. Изключително важно е и окончателното приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, защото продължаващото бавене създава рискове за много проекти, съобщи Фандъкова.

От Столична община ще инвестират 93 млн. лв. в метровлакове, 25 нови трамвая  и 52 електробуса. 23,7 млн. лв. се осигуряват за довършването на ремонта на бул. "Цар Борис III“ и за основен ремонт на релсов път.

Вторият голям акцент в Бюджет 2022 е изграждането и основни ремонти на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лв. Към тях допълнително се осигуряват 50 млн. лв. за текуща поддръжка във всички райони, от които се разпределят 10 млн. лв. и към кметовете на райони. 

Обектите се разпределят в две основни категории – изграждане и основни ремонти. За изграждането осигуряваме основно средства от инвестиционния заем, който получихме. Обектите, които тази година ще изпълняваме са –  бул. "Т. Каблешков“, бул. "Филип Кутев“, "Източна тангента“ – етап 1, бул. "Ломско шосе“ – етап 1, ул. "Опълченска“, бул. "Копенхаген“, бул. "Рожен“, ул. "Димитър Пешев“. Общо 16 обекта за изграждане, за които осигуряваме 62,7 млн. лв. от които 70% са заемните средства.

Средствата за основни ремонти са 54,5 млн. лв., в които включваме 34 обекта и различни съоръжения. По-големите улици, които ще бъдат основно ремонтирани през тази година са бул. "Първа българска армия“, ул. "Кукуш“, ул. "Н. Коперник“, ул. "Народно хоро“, ул. "Народен герой“, ул. "Флора“, ул. "Емилиян Станев“, улици в т.нар. нови квартали, включително и транспортните тунели на НДК и към "Люлин“.

Тази година започва изпълнението на първите ВиК-обекти, които финансираме със средства по ОПОС. Общо 88,8 млн. лв. ще инвестираме в изграждане на водопроводи и канализация. Със 71 млн. лв. по ОПОС започваме изграждането на канализацията на "Симеоново“, "Драгалевци“, "Кръстова вада“, "Суходол“, "Обеля“, "Бенковски“, Нови Искър и квартали на Банкя. С 16 млн. лв. собствени средства ще продължим проекти за ВИК в "Овча купел“, "Връбница“, "Горубляне“, "Манастирски ливади изток“, дубльор на колектора по "Симеоновско шосе“ и др. – общо 13 обекта.

56,5 млн. лв. за инвестиции в образованието, който е сред основните приоритети на Столична община. 41,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на 28 детски градини и детски ясли. (17 от градините са в строителството, а други 6 са завършени и остават само разплащания). Отделно от това се предвиждат 1,2 млн. лв. за ремонти в 10 детски градини.

6,4 млн. лв. са отделени за строителството на 3 училища  - това са 28 СУ в Красна поляна, 9 Френска гимназия, 104 СУ в "Триадица“. 7,5 млн. лв. са отделени за ремонти в 12 училища (13 СУ "Възраждане“, 61 ОУ във "Връбница“, 120 СУ в "Лозенец“, 107 ОУ в "Лозенец“, 131 СУ в "Младост“, 31 СУЧЕМ в "Слатина“, 121 СУ в "Триадица“, 55 СУ в "Триадица“, 28 СУ, 48 СУ, 1 СУ в "Красна поляна“, 37 СУ в "Люлин“). 

В държавния бюджет тази година се залагат 70 млн. лв. за изграждане на детски градини, ясли и училища. 

"При разговорите ми с министър-председателя и с финансовия министър те заявиха, че по-голяма част от тях са за София, защото реално тук е недостигът на места. Именно защото имаме опит с тази програма досега, изпратихме писмо до МОН и МФ, в което обяснихме, че за да бъдат инвестирани в строителство на градини тези средства, трябва регламента на програмата да се промени. До момента всяка община може да кандидатства само с до 2 или 3 обекта за детска градини и училище. Ние имаме готовност да започнем още 15 детски градини. Ако програмата не бъде променена, ще можем да финансираме не повече от 3 от тях със средствата в националния бюджет", уточни Фандъкова.

Столичният кмет се похвали, че в София ще бъде изградена първата по рода си детска поликлиника в район "Възраждане“. Проектът ще струва близо 340 хил. лв. от план-сметката на града.


Още по темата: общо новини по темата: 106
28.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията