ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Разполагат мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в район "Нови Искър" на 21 януари
Автор: Екип Sofia24.bg 11:09 / 19.01.2022Коментари (0)282
© БНР
Разполагат мобилен пункт за събиране и обезвреждане на опасни отпадъци на паркинга на поликлиниката в район "Нови Искър". Пунктът започва работа на 21 януари /петък/, от 08:30 до 11:30 часа, съобщиха от районната администрация.

Всички жители на района могат да се възползват от услугата напълно безплатно. През 2012 г. Столична община стартира иновативен за страната проект за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Проектът включва мобилен пункт, който ще работи безплатно за събирането на опасни отпадъци от домакинствата на територията на Столичната община по предварително определен график.

Предвижда се приемането на отпадъците да става в мобилен събирателен пункт, осигуряване на транспорт и опаковка за безопасно транспортиране, последващо третиране и обезвреждане.

Целта е да се допринесе за отделянето на опасните отпадъци от общия поток битови отпадъци. Опасните отпадъци ще се приемат от домакинствата, след предварително подадена заявка на универсален телефонен номер: 0700 11 750 (на цената на един градски разговор) и в Мобилен събирателен пункт веднъж месечно, без заплащане от страна на гражданите. Обажданията се приемат с оператор от 9:00 до 18:00 часа през работните дни и чрез телефонен секретар през останалото време. Транспортирането и обезвреждането ще се извършват от фирма "БалБок Инженеринг" АД при условията на издаденото от МОСВ разрешение за дейности свързани с опасни отпадъци.

В същото време, в районите "Средец“, "Оборище“, "Триадица“, "Овча купел", "Изгрев" и "Лозенец“ са извършени проверки за разделно събиране на отпадъци от опаковки, генерирани от търговски обекти. Констатирани са единични нарушения в район "Овча купел“.

Целта на проверките е да не се допуска изхвърляне на хартия, картон, кашони и други опаковъчни материали в контейнерите за битови отпадъци, да не се трупат безразборно до цветните контейнери и на други нерегламентирани места.

Констатирани са единични нарушения в район "Овча купел“. Търговските обекти, генератори на отпадъци от опаковки са задължени да събират разделно отпадъците, които се образуват в резултат на осъществяваната от тях дейност.

Инспекторите също така дават и писмени предписания за спазването на изискванията при разделното събиране. От началото на годината, такива проверки са извършени в 98 броя магазини, хранителни обекти и други. Проверяващите са съставили 7 акта и са наложили 12 глоби с фиш за установени нарушения по Закона за управление на отпадъците.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията