ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
С над 240 нови камери е разширена системата за видеонаблюдение на София през 2021 година
Автор: Екип Sofia24.bg 10:57 / 07.04.2022Коментари (0)408
© Sofia24.bg
Всички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 година към системата за видеонаблюдение са включени последните 5 училища – това са 65 ОУ в район "Искър“, 152 ОУ в район "Витоша“, 24 СУ в "Подуяне“, 202 ОУ в "Панчарево“ и гимназията по селско стопанство в "Овча купел“. Това са данни от доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за предприетите действия в сектор сигурност през 2021 г., които днес бяха докладвани на сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

"Разширяването на мрежата за видеонаблюдение на територията на Столична община е важен елемент за превенцията и намаляването на престъпленията. През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата за видеонаблюдение са включени Южния парк, парк "Дружба“, парк "Герена“, парк "Гео Милев“ и градина "Иван Вазов“, Ларгото при църквата "Св. Петка Самарджийска“ и зони от кв. "Факултета“, се казва още в доклада.

В процес на реализация е включването на още 5 зони, сред тях такива в кв. Димитър Миленков“, кв. "Абдовица“ и в районите "Нови Искър“ и "Кремиковци“.

Чрез системата за видеонаблюдение на Столична община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др. Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция.

Системата за видеонаблюдение на Столична община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на Столична община и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР.

През миналата година на територията на София са проведени 2880 публични мероприятия, като най-голям процент от тях – 36% са протести по Закона за събранията, митингите и манифестациите. При тях дирекция "Сигурност“ на Столична община работи в координация със СДВР.

През 2021 г. сред основните приоритети в работата на общината бяха мерките за овладяване на разпространението на Ковид-19. Екипите на общинските болници, ДКЦ-а, дирекция "Аварийна помощ и превенция“, Общинска полиция, Столичен инспекторат работиха активно през цялата година. Столична община организира една от най-мащабните кампании за насърчаване на ваксинация в страната. Ваксинация се извършваше освен в лечебните заведения и в изнесени пунктове, които според сезона се намираха на открито или в търговски центрове, метростанции и общински институти.

Столична община създаде и организация за ваксинация на работното място при заявка от компаниите. Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ през цялата година съдействаха за доставка на ваксините до личните лекари и в разпределянето на бързите тестове за учениците.

Специализираната дирекция "Аварийна помощ и превенция“ на общината разполага с 47 обучени служители за реакция при извънредни ситуации, природни бедствия и кризи. През изминалата година през екипите са преминали 47 хил. сигнала, основно за ПТП, нарушени елементи на пътната инфраструктура, за опазване на околната среда и за реакция при аварии и лоши метеорологични условия.

Столична община разполага и с доброволно формирование от 75 човека, който участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последиците от тях. В момента екипи от аварийната дирекция, както и доброволци от формированието помагат в работата на центъра за прием на бягащи от войната украински граждани. По заповед на кмета аварийната дирекция проверява всички места за колективна защита, които се намират в общински сгради. В момента над 100 служители на Столична община ежедневно работят по посрещането и настаняването в София на бягащи от войната граждани на Украйна.

През 2021 г. осветихме над 300 пешеходни пътеки и в момента в центъра на града пешеходните пътеки са с допълнително осветление. През тази година продължаваме с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център. През миналата година са обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители.

По този начин се гарантира видимостта към тях и се ограничава неправилното паркиране. Осъществени са множество промени в организация на движението в града, с които да се намалят конфликтните точки и пътно-транспортните произшествия. В момента стартира промяна на организация на движението на бул. "Черни връх“ и бул. "Дж. Баучер“, където ул. "Златен рог“ става еднопосочна към бул. "Черни връх“, увеличават се местата за паркиране и се намаляват конфликтите. Следващият етап включва обособяване на "защитни острови“ в рамките на пешеходната пътека към храм "Въздвижение Св. Кръст Господен“, като се запазят четирите ленти за движение по бул. “Черни връх“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията