ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
СРЗИ със заповед, нареден е стриктен контрол за имунизациите на децата от Украйна 
Автор: Екип Sofia24.bg 13:48 / 21.03.2022Коментари (0)224
© СРЗИ
Столичната РЗИ издаде заповед с насоки към ръководителите на болничните заведения в София, както и семейните лекари, касаеща прегледите и имунизациите на украинските бежанци и най-вече децата.

"Лицата с предоставена временна закрила от уязвима група следва да ползват необходимото им медицинско обслужване при условията и по реда за българските граждани. Лица от уязвима група са малолетните или непълнолетните, непридружените малолетни и непълнолетни, хората с увреждания, възрастните хора, бременните жени, самотните родители с ненавършили пълнолетие деца, жертвите на трафик на хора, лицата с тежки здравословни проблеми, лицата с психични разстройства и лицата, които са понесли изтезание, изнасилване или други тежки форми на психическо, физическо или сексуално насилие“, припомнят от СРЗИ.

В заповедта си директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев апелира болничните директори и ОПЛ с цел опазване на общественото здраве от възникването на риск от разпространение на епидемични взривове от заразни заболявания с епидемичен потенциал, в кратки срокове да предприемат действия по оказване на съдействие за обхващане с необходимите задължителни имунизации и реимунизации на деца, пристигнали от Украйна.

Имунизационният календар на Украйна е наличен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването на Украйна.

В заповедта се разяснява, че има основни разлики между имунизационните календари на България и Украйна. Сред тях са например липсваща в Украйна иунизация срещу пневмококи, прилагане на жива полиоваксина, по-малък брой приеми на ваксина срещу коклюш, тетанус и дифтерия и хемофилус инфлуенце.

Приоритетно следва да поставяте имунизациите пред реимунизациите. По отношение на основните имунизации с приоритет следва да са тези срещу дифтерия, тетанус, полиомиелит, морбили, паротит и рубеола пред тези срещу туберкулоза и пневмококи. При възможност от Ваша страна ваксините следва да се слагат едновременно, като при поставяне на двете живи ваксини (M-M-RVAXPRO и БЦЖ) се спазва изискването за минимален интервал от 1 месец между тях, поясняват от СРЗИ на колегите си.

В заповедта са предоставени и подробни насоки за имунизации и реимунизации при деца, пристигнали от Украйна.

Поради незадоволителния имунизационен обхват с основни имунизации в страната през 2021 г. и възможността допълнително да се допринесе за увеличаването на уязвимостта на населението от разпространение на ваксинопредотвратими заболявания със социално значение, като морбили, полиомиелит, дифтерия, следва да предприемете действия по изпълнение на имунизационния календар и навременно да обхващате всички подлежащи на имунизации лица, в т.ч. и български деца, е разписано в заповедта към ОПЛ и болничните мениджъри.

В нея се посочва още, че предвид прилагането на жива полиоваксина в Украйна и информацията за регистрирани случаи на ваксиноасоцииран паралитичен полиомиелит, както и открити носители на ваксинодериватни полиовируси е необходимо да се засили надзорът на острите вяли парализи (ОВП) на територията на София-град. За целта следва стриктно да се спазват изискванията за докладване на случаи на ОВП, правилно да се съхраняват фекалните проби до тяхното изпращане в Столична РЗИ, както инавременно да се докладва всеки случай при дете до 15 г., отговарящ на дефиницията за остра вяла парализа.

Необходимо е да се изисква и еднократна фекална проба на всяко дете от Украйна преди посещението му в детска ясла, детска градина, училище.

С цялата заповед може да се запознаете ТУК.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията