ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Слагат видеонаблюдение на Мемориала на жертвите на НДК и на градина "Охрид"
Автор: Екип Sofia24.bg 14:11 / 07.02.2022Коментари (0)342
Слагат видеонаблюдение на Мемориала на жертвите на комунизма на НДК и на градина "Охрид" в столичния район "Сердика".

Решението е взето от комисията по "Обществен ред и сигурност" на СОС. На дирекция "Сигурност" на Столична община се възлага да направи обследване и изграждане на система за видеонаблюдение в градина "Охрид" и в района на Мемориала на жертвите на комунизма в градината на НДК.

След извършване на необходимите технически действия необходимите средства ще бъдат заложени в бюджета на Столична община за 2022 година и се надяваме видеонаблюдението да бъде изградено до края на настоящата година.

Новината съобщи общинският съветник Михаил Петров. Припомняме, че в  навечерието на 1 февруари – денят за почитане на паметта на жертвите на комунизма, Михаил Петров внесе в Столичния общински съвет предложение за поставяне на камери за наблюдение в района пред Националния дворец на културата, където са раположени плочите с имената на убитите от режима.

Причината са зачестилите посегателства над паметната стена, която системно е драскана, обляпявана със стикери и заливана с боя. Ето какво написа на 1 февруари Михаил Петров във Фейсбук: "Нещо повече, след разговор с духовни лица, обслужващи намиращия се в района храм "Всички Български Мъченици“, получих информация, че това не е единственото оскверняване на Мемориала, а напротив. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този момент не са предприети никакви действия за ограничаване и противодействие срещу посегателствата над националния паметник, пише в предложението си бившият председател на НМК на ВМРО."

Той настоява и за пълна реставрация на гранитните плочи, на които са изписани имената на жертвите на тоталитарния режим. Прилагаме пълния текст на предложението на общинския съветник Михаил Петров до СОС:

Предложение

от Михаил Петров – общински съветник в Столичен общински съвет

гр. София, ул. "Париж“ № 3, стая 10, e-mail: adv.mihail.petrov@gmail.com

Относно: реновиране и поставяне на камери в района на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

Уважаеми госпожи и господа,

Мемориалът на жертвите на комунизма е национален паметник, посветен на всички жертви на комунизма в България от 1919 г. до 1989 г. Същият е построен между 1997 г. и 1999 г. Мемориалът включва облицована с черен гранит паметна стена, върху която се четат имената на 7 526 жертви на комунизма в България. Пред нея като надгробен символ е поставен старинен християнски кръст, а до тях е издигнат и православният храм "Всички Български Мъченици“.

Бях сигнализиран, че преди дни въпросният Мемориал е станал обект на вандализъм, като неизвестни извършители са напръскали със зелена боя паметната плоча, върху която са изписани имената на жертвите. Нещо повече, след разговор с духовни лица, обслужващи намиращия се в района храм "Всички Български Мъченици“, получих информация, че това не е единственото оскверняване на Мемориала, а напротив. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този момент не са предприети никакви действия за ограничаване и противодействие срещу посегателствата над националния паметник.

Видно от приложения снимков материал, някои от нанесените през годините щети, като отлепените плочи и залепените по Мемориала стикери, са видими и към настоящия момент. Има и плоча, която е била счупена на парчета и "сглобена“ впоследствие. Считам, че оставянето на паметника в подобно състояние е недопустимо и в тази връзка Столична община следва да предприеме действия по реновиране и освежаване на Мемориала на жертвите на комунизма.

Предвид предходното считам, че поставянето на видеонаблюдение в района на Мемориала на жертвите на комунизма би било ефективно решение за намаляване на броя на подобни противоправни прояви за в бъдеще. От една страна с поставянето му ще има 24-часов видео контрол, чрез който по-лесно ще могат да бъдат установявани извършителите на такива престъпления. На следващо място, самото наличие на видеонаблюдение в района ще има възпиращ ефект върху вандалите, които няма да бъдат така дръзки в действията си.

Във връзка с гореизложеното, правя конкретното предложение:

1. Да бъдат извършени действия по реновиране и освежаване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

2. Да бъдат поставени камери в района на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

Приложения:

1) Снимки на въпросния паметник, онагледяващи моментното му състояние.

Ето какво написа друг общински съветник - Карлос Контрера на страницата си във Фейсбук на 7 февруари: "Току-що комисията по "Обществен ред и сигурност" на Столичния общински съвет даде съгласие Дирекция "Сигурност" да възложи обследване и изграждане на система за видеонаблюдение в градина "Охрид", столичен район "Сердика" и в района на Мемориала на жертвите на комунизма в градината на НДК. След извършване на необходимите технически действия необходимите средства ще бъдат заложени в бюджета на Столична община за 2022г. и се надяваме видеонаблюдението да бъде изградено до края на настоящата година"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията