ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столицата отчита огромен ръст на строителството
Автор: Екип Sofia24.bg 12:22 / 07.01.2022Коментари (0)361
© БГНЕС
През 2021 г. бизнесът в София е започнал своето възстановяване. Това стана ясно на пресконференция, на която бе представен икономическият профил на София за 2021 г. и отчет за изпълнение на дейността на общинската Агенция за инвестиции. Мария Христова - главен изпълнителен директор на общинската Агенция за инвестиции посочи, че водещо място за инвестиции в столицата идва от фирми за информационни технологии.

Димитър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика, коментира, че според доклада се очаква икономиката да не е толкова централизирана. БВП за столицата достига 38.6 лв., но се очаква да пада. Все пак остава голяма разликата - в пъти - с по-малките региони в страната. ДДС на предприятията през 2020 г. продължава да расте, най-голям дял има търговията, следват информационните технологии - въпреки кризата и рецесията от март-април. Растежът през 2020 г. е малък, достига над 75 млрд. лв.

"Трите водещи сектора в столицата не са ударени от пандемията", докладва Ганев. По думите му, търговията има лек спад през март-април, но е успяла да излезе от кризата, фирмите в сферата на информационните технологии са продължили да нарастват.

Голям бум на строителство отбелязва обаче столицата, имотният пазар има ръст от 70% - като голям интерес има и към бизнес сгради, и към жилищно строителство. Най-голям спад има в секторите на култура, ресторантьорство - спадът е с около 30% средно.

Средната заплата в столицата е с 30% по-висока от тази в страната и достига над 2000 лв., най-висока тя е в сектора "Информационни технологии" - 3600 лв., в банки, финанси - 2500 лв., държавното управление - около 2000 лв. Най-ниските заплати остават за служителите в хотели и ресторанти. Ръстът на заплащането се вижда във всички сфери и е валидно за цялата страна.

Населението

По време на пандемията докладът за София отбелязва ръст на населението в периферията около столицата и спад на населението в центъра на града. По предварителни данни от вчера на НСИ се показва сериозен ръст на жителите на столицата - и те вече достигат 1.5 млн. жители.

Броят на посетителите в столицата е възстановен, но посещенията на чужденци все още е на ниски нива. Туризмът остава секторът с най-бавно възстановяване. Столицата е преминала добре през кризата и вече е в растеж, съобщи Димитър Ганев. Относно търговия, транспорт, промишленост - те са със спад през 2020 г. - но се очаква 2021 г. да имат растеж. Ресторанти и развлекателният бизнес все още са в криза, отчете икономистът. Нивата на растеж от 2019 г. вече са се върнали, заедно с това и инвеститорският интерес от чужбина, особено в дигиталната сфера.

Става все по-модерно да се работи от вкъщи или от други места.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията