ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Жителите на кв. "Гео Милев" с отворено писмо до кмета на район "Слатина"
© Нова тв
архив
Жителите на квартал "Гео Милев" излязоха с отворено писмо до кмета на район "Слатина" Георги Илиев, във връзка с обсъжданото налагане на "Зелена зона" в квартала.

От Sofia24.bg го публикуваме без редакторска намеса:

Отворено писмо

Г-н Georgi Plamenov Iliev (кмет на р-н Слатина, моля Ви да ни обясните защо отново желаете да въведете зелена зона в квартала ни (Гео Милев) след като на последното обществено обсъждане получихте негативен отговор?

Много прост въпрос, но от него зависи кой как ще гласува в анкетата ви (ако това изобщо има значение). Все пак е добре да сме информирани, като черпим информация "от извора".

Опитвам се да следя за причините в изказванията ви, но към момента мисля, че са малко противоречиви.

Първо споделихте за 250 хиляди лева от ЦГМ, които ще отиват за ремонти на тротоари, но днес в интервю по БНР казахте, че нямало гаранция за тези пари. Видяхме и друг ваш колега от ДБ в друг район на София как е останал разочарован със същото обещание. Значи това не може да е сериозна причина, поради която искате аз, като собственик на автомобил, да бъда натоварен с още една такса/данък, и да се надявам да видя някаква възвращаемост без гаранции.

Днес в същото това интервю споделихте, че според Вас основна причина да искате зелена зона е за да се въведе ред в квартала/района. Да не се паркира безразборно по тротоари и зелени/кални площи. Нека ви споделя моето виждане за този така наречен от вас ред в паркирането - този ред е недвусмислено описан в законите на държавата и наредбите на общината. В наредбата за него е записано, че след 2008г. е разрешено леки автомобили (до 2,5 тона) да паркират върху тротоарите, като след 2013 г. е допълнено, че това може да става само след като е поставен допълнителен обозначаващ пътен знак на съответния тротоар. В нашия квартал не знам дали има такъв пътен знак, но е видимо, че голяма част от автомобилите нарушават наредбата на СО, паркирайки непозволено по тротоари и други забранени за целта места. Основния въпрос тук е - след като след 2013 година е забранено паркирането на тротоарите, защо има толкова много нарушители и кой следи за спазването на закона и наредбата? Оказва се, че тези, които имат право да санкционират са КАТ "Пътна полиция" и общината. Излиза, че общината не си върши работата, за която от 2013г. до сега получава заплатите си от нашите данъци. В това число и вие като представител на тази община, избран при това за кмет пряко от жителите в нея. 

При това положение вие получавате заплатата си от нашите данъци, като част от задълженията ви са да санкционирате паркиралите автомобили върху тротоарите. Видимо не желаете да изпълните задълженията си, като сега ми обяснявате, че аз като собственик на автомобил, трябва да заплатя още един данък/такса на друга външна организация, която да свърши вашата работа, за която също съм ви платил. Само информативно - ако аз не си изпълнявам задълженията, за които получавам заплата, то следва да получа уволнение. Ако вие нарушавате и гражданските ми права, като ме задължавате да плащам допълнителни данъци/такси без никакви аргументи, то какво заслужавате?

От друга страна умело използвате довода, че има паркирани автомобили по тротоарите, за да настройвате хората един срещу друг. Майки с колички срещу собственици на автомобили, велосипедисти срещу шофьори и т.н. Казвам го защото днес по БНР отново стана въпрос за "Майката с количката". Другия път се надявам като стане въпрос за "Майката с количката" да обясните, че Вие не сте си свършили работата и затова колите са върху тротоарите, а не защото не е въведена зелена зона в квартала! Не забравяйте, че аз освен собственик на автомобил съм също и баща и също бутам колички с деца.

Надявам се ако имате други смислени доводи за въвеждане на платената зелена зона, да ги споделите с нас, за да получим повече сведения и да можем да вземем информирано решение - как да гласуваме.

Ако се интересувате от моето мнение - "какво е зелена зона и има ли почва в кв.Гео Милев?", то ще ви кажа следното:

Целта на платените зони в цивилизования свят е за да накара хората да слезнат от автомобилите си и да ползват градския транспорт, за да отидат на работа примерно. От нея има смисъл на мястото, на което работя, а не там където живея. Гео Милев е жилищен квартал и много хора като мен рано сутрин напускат квартала с автомобилите си. 

През деня ни няма в него и не ни помага с нищо това, че има зелена зона. Вечер се прибираме и квартала отново се препълва с автомобили, а по това време зелената зона не работи и отново не помага. За едно парко-място се борим по два или три апартамента - който превари, печели. Има и такива, които идват в квартала ни през деня да работят или по други причини, но те са в пъти по-малко от напускащите го. За тях зоната ще има много негативен ефект, защото няма ефективен градски транспорт като алтернатива. Има само едно обещание за метро до Слатина до 2025г., чиито строеж не е стартирал. Поради всичко това зелената зона ще има само и единствено отрицателен ефект за хората, който ще се изразява в плащането на още безсмислени пари от семейния бюджет. На този етап ще помогне само строежа на паркинги за блоковете, които с строени през 70-те години на миналия век, и не са направени такива.

 П.С. на колажа по-долу обяснявате на най-успешния кмет на "Столицата на света" колко е полезна зелената зона. Горещо ви препоръчвам да прочетете неговата история и прословутата "Теория на счупените стъкла", за да разберете от какво има нужда един квартал/район/град, за да просперира.

Успех ви пожелавам!

Р. Костов - жител на кв. Гео Милев

Ние продължаваме да следим развитието по казуса и ще ви информираме за всички следващи новини около случая с налагането на "Зелена зона" за паркиране в кварталите "Гео Милев" и "Редута". От Sofia24.bg призоваме всеки, който иска да подаде сигнал за някаква нередност, проблем или нещо интересно, нека го направи на редакционната ни поща: novini@sofia24.bg.


Още по темата: общо новини по темата: 9
13.06.2022 »
07.04.2022 »
26.02.2022 »
02.02.2022 »
28.01.2022 »
28.01.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията