ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Сергей Иванов: Накисването с оцет намалява с близо 90% бактериите по зеленчуците
Автор: Екип Sofia24.bg 16:31 / 16.04.2024Коментари (0)726
© илюстративна
Спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които се предлагат по магазините. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". 

Основният проблем, според него, не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

"Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите. Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

"И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като "религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва. "Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции. "Резултатите не са много ясни и често са "секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

"Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията