ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Фандъкова: Създаването на иновативна среда за образование и развитие на научни постижения е важно за икономиката на града
Автор: Екип Sofia24.bg 15:24 / 16.05.2022Коментари (0)1023
©
Създаването на Центъра по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София е важно за икономиката на града и региона, както за образованието и развитието на научни постижения, така е за бизнеса и привличането на млади таланти в технологиите. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Национален център по мехатроника и чисти технологии в Техническия университет.

През последните години виждайки напредъка на дигиталните технологии заложихме тезата за нашия град за развитие на иновациите и научната общност, бизнеса и образованието, посочи също столичния кмет. Тя припомни, че още през 2014г. е участвала лично в защитата на тезата за създаването на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и е защитавала идеята за подготовката на подобни проекти за МОН и научната общност.

Убедена съм в потенциала на научната общност, защото София го доказа. Тук работят около 90% от технологичните компании в страната. Голям потенциал на София е работата на университетите и научните среди, с които Столична община установи трайно партньорство чрез общи проекти, подчерта също Фандъкова.

На откриването на центъра присъстваха ректорът на ТУ-София проф. инж. Иван Кралов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Кралов припомни, че на 13 март 2020 г. пред сградата на блок 8 на ТУ-София, в Студентския град, се е състояла официалната церемония за първата копка на Кампуса "Студентски град", по проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии", финансиран от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В Кампуса "Студентски град" към ТУ-София са изградени шестнайсет лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждането на авангардни изследвания в областите: мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника и др.

Фандъкова посочи, че Техническият университет е наш партньор заедно с други университети и организации в сдружението, което създадохме, - "Европейски цифров иновационен хъб за големи данни, високоскоростни изчисления и изкуствен интелект“. Целта е да се стимулира развойната дейност, трансфера на технологии и иновациите, както и прилагането на цифровите технологии в практиката.

Техническият университет е партньор и по Международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро. В момента работим по проект, който е за енергийна ефективност и оптимизиране на разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Проектът е "Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията