ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Колко коварна може да бъде болестта на целувката?
Автор: Екип Sofia24.bg 17:06 / 06.07.2022Коментари (3)524
©
В Световния ден на целувката от ВМА избраха да акцентират и върху опасностите, които крие тя. Една от тях е инфекциозната мононуклеоза или известна още като "Болестта на целувката“.

Близо 95% от възрастните хора у нас са се срещнали с "болестта на целувката“. Някои от тях дори не подозират. Инфекциозната мононуклеоза се провокира от Епщайн-Бар вируса (EBV). За разлика от други респираторни заболявания, тя не е толкова заразна. За да се инфектираме, е нужен по-близък контакт – със секрети, най-често със слюнка, откъдето идва и наименованието й, коментира д-р Радина Андонова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Най-честа "мишена" на заболяването са юношите, затова и до 18-20 години повечето са създали имунитет срещу Епщайн-Бар вируса – обикновено, без дори да разберат. Инфекциозната мононуклеоза се среща и при малките деца, но при тях невинаги се наблюдава типичната клинична картина. Причината е, че имунната им система не е толкова реактивна и съвършена.

Специалистите признават, че диагнозата нерядко се поставя с известно закъснение. А причината е, че "болестта на целувката“ може на пръв поглед да заблуди лекарите и да бъде объркана с грип или ангина. Започва с доста висока температура – около 39- 40 градуса, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите. Затова и първото предположение на личните лекари е грип.

За инфекциозната мононуклеоза много характерен е и ангинозният синдром – появяват се много специфични, снежнобели налепи по сливиците. Има опасност обаче да се обърка с бактериална ангина и да се предпише антибиотик, какъвто за лечението на вирусна инфекция по принцип не е нужен. Ако той е от групата на бета-лактамите, особено пеницилиновите, пациентите получават характерен обрив. Наричаме го "ампицилиново морбили“, защото наподобява дребната шарка, уточнява специалистът.

В някои случаи лекарите отдават обрива на алергична реакция към антибиотика и предписват нов. А истинската диагноза още остава "скрита“. Затова е добре да бъде назначена кръвна картина за повече яснота.

Упоритата висока температура, която не се повлиява от лечението, обаче най-често издава инфекциозната мононуклеоза. При банално вирусно заболяване фибрилитетът би трябвало да се овладее за 7-10 дни. Ако инфекцията е бактериална, на база антибиотичното лечение, това обикновено става до 2 седмици. Но при пациенти, които поддържат температура от 3-4 седмици, отпаднали са, а ангината им не се е излекувала от антибиотиците, говори за съвсем друго.

Друг типичен белег на инфекциозната мононуклеоза са увеличените лимфни възли – най-често в областта на шията. Отокът често е болезнен. Възлите може да достигнат големината на орех, а подуването – да предизвика специфичен носов говор.

Освен увеличените лимфни възли – както външно, така и вътрешно, типично за пациентите е и уголемяването на черния дроб и слезката. Причината - EBV е вторично хепатотропен, засяга чернодробната клетка и в някои случаи може да предизвика т.нар. Епщайн-Бар вирусен хепатит.

"Болестта на целувката“ е доброкачествена и много рядко се стига до тежки усложнения, успокояеа д-р Радина Андонова.

В случай, че заболелите развият тежка ангина и са с голям оток, може да се наложи прием на кортикостероиди, за да се овладее задухът. Големият риск обаче е за пациентите с имуносупресия – трансплантираните, прекаралите химио- или лъчетерапия, инфектираните с ХИВ и болните от СПИН.

Няма ваксина за мононуклеозата, единствената превенция е личната хигиена. Хубаво трябва да се почистват играчките при децата, както и да се дизенфикцират приборите за хранене.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Свобода и свободия са две различни неща!
на 06.07.2022 г.
0
 
 
По новините в Германия даваха вчера разработката на чип, който да ти помага да реагираш по най-добрия начин при различни ситуации, тоест контролира емоциите, които изпитваш. Уж за доброто на човека, разбира се, целта е да станем машини, които да си ги контролират с дистанционно, в Билията също го пише, нарича се "Числото на звяра" Който го приеме на дясната си ръка или на челото си, няма да бъде спасен! Можете да го намерите в Откровението на свети Йоан, съпътстват го последните дни преди второто пришествие. Има и логика, тъй като ти бъркат в свободната воля, а за да вярваш в Бог и да живееш както Словото Му ни казва, трябва свободно да го решиш и да го правиш. Положението става страшно, измислените ваксини са само началото, всичките ми колеги тук с по 5 ваксини и бустерни зони, вече два пъти караха короната, ама виждаш ли - защита носели... Ептен за мезе ни взеха, ама като видиш колко много заблудени души има, номерата им минават спокойно!
+1
 
 
Добър ден даже и в кенефа ще ти го дърпа при запек робот!
+2
 
 
Европа така или иначе издига в култ ЛГБТ обществото - нова нормалност, разбира те ли.. От край време инвитрото е нещо нормално за тях (и не само). Виртуални очила, виртуален секс, виртуални отношения. Няма да се целуваме и таковаме. Ще ходим с маски. Ще си приказваме по вайбър и антисоциалните платформи. И най-накрая ще останем без мозък, уста и имунна система.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията