ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
По повод деня на Конституцията Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд посрещнаха 180 ученици от 3 столични гимназии
Автор: Екип Sofia24.bg 16:06 / 16.04.2024Коментари (0)794
©
Днес, 16.04.2024 г., по случай 145 години от приемането на Търновската конституция Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за 180 ученици от 3 столични гимназии.

В деня на отворените врати учениците от 8, 9 и 10 клас от Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия“, 123 СУ "Стефан Стамболов“ и от Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Асен Златаров“ бяха посрещнати от заместник-председателят на Софийски районен съд съдия Мария Дончева, съдия Николай Василев и прокурор Ралица Първанова.

Магистратите разказаха на учениците кога и къде е приета Търновската конституция, че конституцията е най-върховният закон. Обясниха им по какъв начин се променя и че скоро беше променена. Магистратите говориха пред децата за принципа на разделение на властите, каква е ролята на трите власти, като обърнаха внимание на съдебната власт. Прокурор Ралица Първанова разказа на децата каква е функцията на прокуратурата, а съдия Николай Василев им обясни за функциите на съда. Двамата дадоха различни примери на престъпления, извършени от непълнолетни лица и обясниха на учениците след каква възраст носят наказателна отговорност.

По време на събитието децата засегнаха темата за известните личности, които бяха обвинени за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Магистратите им обясниха, че за тези престъпления законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ и призоваха учениците да не подражават на такива лица и да не взимат лошия пример. Съдия Василев разказа на учениците за дело с участието на непълнолетно лице, което е продавало наркотици, а прокурор Първанова обясни, че дори носенето на "забранени вещества“ е наказуемо.

В хода на дискусията, която възникна между магистрати и учениците бяха зададени множество въпроси, касаещи различни теми, като тази как се става прокурор и съдия, как се разбира каква е телесната повреда на пострадало лице и какви изследвания се правят на хората, които са шофирали след употреба на алкохол и наркотици.

В края на събитието учениците от 3-те столични гимназии посетиха синята стая и мястото, където се вадят свидетелства за съдимост. Съдебният администратор Бойка Борисова заведе децата в регистратурата, деловодство и архив на съда, където те се запознаха с пътя на едно дело и научиха малко повече за работата в съдебната администрация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Неправилно паркиране в София
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията