ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
Автор: Петя Кузева 14:33 / 17.04.2024Коментари (0)814
© Фокус
МВР задържа мъжа, поругал вечния дом на покойния българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  

Гробът на патриарх Неофит вече е възстановен напълно в първоначалния си вид, но вандалът сторил това отвратително безобразие, не го прави за първи път. Вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма е почти ежедневна.

"Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли. Ние нямаме изпълнителна власт да въвеждаме в порядък битието на хората в центъра на София", разказва пред "Фокус" протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм "Св. Неделя".

По-малко известен факт е, че отец Николай е първият изповедник на престъпниците от Централния софийски затвор след промените през 1989 година. Той познава лицата от криминалния контингент може би по-добре от повечето редови полицаи.

Разговаряме с протойерей Николай Георгиев минути след като даде свидетелски показания по повод оскверняването на последния дом на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

"Направих всичко каквото можах. До всичко до което се бях докоснал като познание, като записи от камерите, предадох на органите. Разпознаването на тази личност не е голям проблем, защото той и още 15-20 като него са тези, които обитават централната градска част, спят по градинките, повечето ги знаят кои са, някои ги знаят и по имена. Но ние като обект на агресия от тяхна страна ежедневно сме се срещали, сблъсквали, минавали сме през опити на диалог и всякакъв такъв вид социализация и ресоциализация, не успяваме. Така че да, отговорът е да. Всичко, което се изискваше от нас сторихме по отношение на органите на реда", увери протойерей Николай.

Той казва, че от храма са се обръщали към органите на реда, към МВР и преди. Неговата позиция е, че предпочита да не превръща опазването на храма в някаква игра на стражари и апаши. 

"Разбира се, църквата има послание за мир във всяко едно време, още повече през времето на Великият пост. Но по отношение на реда в града, тук  е площад "Света Неделя", това е централната градска част и църквата не може да организира и да отговаря за реда. Ние нямаме изпълнителна власт и нямаме, дори ако искате амплоато на хора, облечени в расо, които да въвеждат в порядък битието на хората в централната градска част. Ние сме потърпевши от редовната вербална, и дори физическа агресия на тези лица". 

Как отговарят на нея? 

"Вижте, църквата трябва да е мека, църквата трябва да е тази, която да поема лошият дух в обществото, агресията в обществото. Църквата е място, където човек да влезе, да каже на Господ в молитва това, което има. Да предложи от себе си доброто, да се покае, да търси не изход от ситуацията, а решение на проблемите си и с Божия помощ да ги постига. Това е свързано с вътрешна борба - да подобрим себе си, да напредваме във вяра и благочестие, а не да отмъщаваме. Църквата не може да отмъщава. Мога да отмъщавам аз като личност, но като духовник - не. Още повече като част от тази църква, в името на Христос, която носи знакът и законът за помирението. Затова църквата не може да отмъщава и не може да е източник на агресия. Пак казвам, ние поемаме върху нас, за да не го връщаме в обществото или както казва Апостол Павел в посланието си до римляни, 12 глава "Отвръщайте и побеждавайте злото с добро".

Дали отец Николай съзира някакъв елемент на радикализация? И относно профила на извършителя на това поругаване, откъде идва тази агресия точно срещу църквата? Има ли религиозен мотив или някакъв друг? Може ли и политически да се използват фактите и с препратка към мигрантите в центъра на София и други.

"Профилът на тези хора се променя към лошо според отслабване на законодателството. Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли в искането си не само към нас, но към всички хора на площада да им бъде помагано. "Дайте ми пари, защото нямам". "Нахранете ме, защото съм гладен". И на моя въпрос, защо искате от църквата храна, когато тук на 10-20-50 метра има няколко ресторанта. Защо не искате храна от ресторанти, а от църквата да искате молитва? Няма отговор. Защото тук е по-лесно".

Трябва ли да има засилено още по-засилено полицеско присъствие около църквата "Света Неделя" и не само там? Какво още може да предприеме изпълнителната власт? За това как погребението на Негово Светейшество Българския партиарх и Софийски митрополит Неофит сплоти властта, за избора на следващия патриарх на България. И още, очаквайте в интервюто на протойерей Николай Георгиев пред "Фокус".



Още по темата: общо новини по темата: 66
22.04.2024 »
21.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията