ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх" - имаме казус, който е едновременно юридически, но и морален
©
Преди почти три години, когато се разбра, че Кирил Петков е имал двойно гражданство и въпросът стигна до Конституционния съд, в юридическата аргументация имаше единодушие. Конституцията беше нарушена. Това се потвърди и от самото решение на Съда, който дори не направи прецедент. Това написа във Фейсбук Димитър Стоянов, специалист по конституционно и административно право. 

Публикуваме останалата част без редакторска намеса:

"Той го постанови в съответствие с нормите на основния закон и своята десетилетна практика – както е решавал такива казуси от самото си учредяване. Постанови го в съответствие с принципите и институтите на Конституцията и съгласно духа и логиката, заложени от времето на Великото Народно събрание (тук бих искал да отбележа например, че преамбюлът на действащата Конституция е създаден такъв под редакцията на Валери Петров и всички знаем и разбираме какво пише в него, това по повод разпоредби, които се чудим как да тълкуваме и прилагаме).

Тогава Кирил Петков излезе на улицата с плакат "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх“. Лично аз не разбрах с какво точно го плаши Конституционният съд, където съдиите извършват преценка за конституционносъобразност на един акт на държавна власт с действащия основен закон. Те нито могат да му сложат пробация, нито да го вкарат в затвора. Съдиите постановиха, че Конституцията е нарушена, защото двойно гражданство е имало. Както са постановявали различни състави на КС много преди тях и това дело.

Днес отново имаме казус, който е едновременно юридически, но и морален, свързан с ЮЛНЦ, неговите управителни органи, документи и извършеното адвокатско представителство. Разбрахме, че това било "фишек на ДАНС“, а медията, която ги е изнесла е "несериозна“. Бих искал да напомня, дори без да влизам в разсъждения за съставомерност на деянията и обхвата на Наказателния кодекс, каквито коментари вече има, текста на адвокатската клетва в чл. 9, ал. 1 ЗАдв., която започва с думите – "заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване…“.



Мисля, че тя казва абсолютно всичко. Адвокатската професия е призвание, която е била пристан на безброй достойни хора особено в годините на тоталитаризма, когато властта ги е направила "бивши“. Когато хората, с които си се борил за една кауза в това сдружение, открито се обвиняват във фалшицириане на документи, то тук преди всичко става въпрос за етика и ценности, които никакви думи за "фишеци“ не могат да покрият като параван. И когато това касае упражняването на адвокатската професия.

Също така – не мога да си представя Димитър Пешев, Александър Малинов, Константин Стоилов, Йосиф Фаденхехт, Петко Стайнов и много други посред нощ да поправят документи, за да "мине метъра“ и после три години да ни обясняват как са "новия морал“ в политиката".


Още по темата: общо новини по темата: 476
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2024 г.
0
 
 
Колко пъти Кирил трябва да излъже за да се разбере,че е лъжец?Дори когато сам си признава,много хора започват с патос да го защитават....Защо ли?
Aнонимен
на 02.05.2024 г.
0
 
 
Специалистът говори опорки,които обслужват само и единствено режисьорите на задкулисието в България.Кирил Петков показа,че не трябва да ни е страх да си казваме истината такава, каквато е.И до днес все още този негов призив е валиден.А за двойното гражданство само ще спомена едно име-Сергей Станишев,двоен гражданин,двоен агент!
Aнонимен
на 29.04.2024 г.
0
 
 
За какво става дума, за зомбито Киро Лъжеца ли ? Или за тоя парцал "новата конституция" дето всеки си бърши хануса когатому запекне ?
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията