ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Станислав Бачев: Израел ще избере по-твърд отговор на Иран, за да запази себе си, но и за да въвлече по-дълбоко САЩ
Автор: Йоланда Пелова 22:30 / 15.04.2024Коментари (0)854
©
Целта на удара на Иран срещу Израел не беше унищожение, а даване на много ясен сигнал за въздържане. Никой не предупреждава, ако има за цел да създаде истинска изненада, която пък да даде стратегическо предимство по време на война. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Станислав Бачев, историк и международен анализатор.

Той подчерта, че Иран е нанесъл удар на Израел в отговор на атаката срещу дипломатическата мисия на Иран в Сирия от 1 април: "Това беше много важен психологически ход в една голяма и дълга игра на шах. Иран е империя, при това истинска империя с множество възходи и кризи във времето назад, с много дълга запазена памет и рефлекси". Станислав Бачев уточни, че адресатът на този удар не е единствено Израел, а в много по-голяма степен САЩ.

Според него ударът на Иран е "изключително цивилизован": " Иран извести поне 72 часа по-рано Съединените щати за този удар, следователно имаше необходимото време да се осигури както защита, но така и да се избегнат възможни цивилни жертви. Това е много силен сигнал, който показва нагледно разликата в мисленето. Също така този удар беше базиран и на правилата на ООН на право на защита и отговор в случай на агресия. Става дума точно като отговор на атаката в Сирия срещу посолството и консулството на Иран. Третият компонент - използваните оръжия - дроновете, крилатите и балистичните ракети, с които беше извършен ударът на няколко вълни, съвсем съзнателно, извършен със стари модели оръжия. При това, нещо много показателно, Иран сам показа предварително, а и по време на своите удари чрез посолствата по света и чрез други официални канали клипове и снимки на част от оръжията, с които извършва този отговор. Публичното показван на подобна информация, е директен сигнал, който следва да бъде разбран от всички заинтересовани страни".

Международният анализатор обърна внимание, че Иран съзнателно не е използвал новите модели на своето въоръжение: "Нито новите дронове и новите балистични ракети. Още повече нямаше необходимост да се демонстрират на практика хипер звуковите ракети, които Иран вече притежава, може би благодарение на Москва, а и на собствената си технология. Нямаше също елемент на изненада".

По думите на Станислав Бачев САЩ няма изгода да задълбочава този конфликт, но Израел на своя глава ще представи възможни военни отговори на политическите партии: "За да запазят себе си съм сигурен, че ще изберат по-твърд отговор, който е абсолютно нелогичен. 

Историкът обърна внимание, че целта на Израел е да въвлече САЩ "колкото се може по-дълбоко в този отворен фронт": "Да ескалира войната, за да запази себе си. Но ако това се случи, а според мен много скоро Израел ще извърши нова атака и то вътре на територията на Иран, това само ще засили процесите на хода на историческото време. Иран с подкрепата на Русия и на Китай, в момента буквално пренарежда влиянието в целия Близък изток. В това отношение, във времето напред ще се заформи много сериозно съперничество, което ще бъде прикрито зад маската на едно добро партньорство между Турция и Иран. Това го отбелязвам като важен детайл, тъй като освен преките конфликти е важно да следим цялата мрежа от отношения. Ще дойде време, в което Турция ще трябва да позиционира себе си много по-категорично", коментира Станислав Бачев.


Още по темата: общо новини по темата: 62
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията