ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да боядисаме яйца с червено вино
Автор: Екип Sofia24.bg 10:08 / 18.04.2025Коментари (0)1097
© Instagram
Днес е Разпети петък - денят, в който Божият син е разпнат на кръста и става изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът е особено строг и не бива да се подхваща никаква работа. Затова и в днешния ден не се месят козунаци и не се боядисват яйца.

Междувременно обаче можем да се подготвим за Велика събота - другият ден, освен Велики четвъртък, в който се боядисват яйца за празничната трапеза.

Всяка година си припомняме вече познати или пък опитваме нови методи, с които да превърнем яйцата в красиво допълнение към отрупаната маса за Великден. И понеже идеите са наистина много и често попадаме и на нови, споделяме една такава, която да изпробваме на Велика събота - последният ден, в който можем да боядисаме яйца.

Методът за боядисване на яйца с червено вино има доста плюсове, но и една конкретна характеристика, която го прави особено ефектен. А именно - с него яйцата придобиват блясък, сякаш имат кристализирана текстура. Освен това обаче този начин е лесен и изцяло естествен, тъй като използваме единствено червено вино.

Колкото до това кой вид вино е най-подходящ за този метод, важи правилото, че колкото по-тъмно е то, толкова по-добре. Изобщо не е нужно виното да е скъпо, дори напротив, а добра работа биха ни свършили сортове като сира или малбек например, според Unraveling Wine.

Яйцата пък е добре да са с по-светли черупки, но не е задължително да са чисто бели. Ако обаче са твърде тъмни, има риск да не получи желаният ефект.

Какво ни трябва

12 броя яйца

1 бутилка червено вино

Какво ги правим

В подходящ съд сипваме една цяла бутилка червено вино, което оставяме да заври. След това внимателно поставяме яйцата и ги оставяме да врят около 15 минути.

Когато времето изтече, изключваме котлона и оставяме яйцата да престоят във виното за около 12 часа или докато достигнат желания цвят.

Резултатът, която си получава накрая, са красиви яйца с виолетов цвят и искрящ ефект, пише lifestyle.bg.


Още по темата: общо новини по темата: 234
02.05.2025 »
27.04.2025 »
26.04.2025 »
25.04.2025 »
25.04.2025 »
24.04.2025 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2025/2026 г.
България в еврозоната
Дете почина напът за Пирогов
Кабинетът "Желязков"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията