ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столична община продължава рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша
Автор: Екип Sofia24.bg 15:44 / 16.08.2022Коментари (0)1016
Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация "София – европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша“. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация.

"Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната "Програма за Витоша“ и "Споразумението“ за Витоша", каза кметът Фандъкова.

Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година.

"Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът.

Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов. Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези".

Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза Фандъкова.

"Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация "София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма "Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще“, заяви Наталия Илиева – заместник-директор на Природен парк "Витоша“.

На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – заместник-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – заместник-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата.

По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение е по инициатива на "София – европейска столица на спорта“ досега в планината бяха извършени следните дейности:

- Започна цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено, в момента приключва дейността за тази година.

- Финансирано бе възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината.

- Стартирана бе мащабна програма за "Рехабилитация туристическа инфраструктура“ – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат на заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяване на маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др. Последните изцяло обновени пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала.

- Почистени бяха затлачени от наноси и боклуци езера в местността Дендрариума.

- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.  - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

- Бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

 - Стартирано бе "Възстановяване на Заслон на Комините“ – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността в момента е на етап проектирането и позициониране на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината.

В съответствие с приоритетите на Столична община, Фондация "София – европейска столица на спорта“ създаде Работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша", която вече трета година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.

- София – европейска столица на спорта“ организира всяка година минимум 20 събития в и около Витоша за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в подобни райони.

- Финансирано бе заснемането на документалния филм "Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце“ осъществен от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията подкрепи техния проект "Паспорт за приключения“ за опазване и опознаване на Витоша чрез представяне и популяризиране "Принципи на поведение“ из планината.

- Фондация "София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност.

Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

- В ход е подготовката за обособяване на "Маутинбайк зона“ и "Сноуфън зона“ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.

- Сключен бе Договор с туристическо дружество "Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

- Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано организирането на "Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.

- Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм "Един ден на Витоша" - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

- Фондацията подпомогна финансово с над 10 000 лв. инициатива "Витоша – достъпна за всички“. По тази програма бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специфични потребности на Игликина поляна.

- В момента се произвежда 20-минутен учебен филм от "Споделените игри“. Всеки директор на училище в София ще получи на специална церемония по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.

- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе извършено райониране на планината по зони за спорт, което след това бе предоставено на подготвящите новия Устройствен план.

 - Вече е подготвено и Споразумение с Югозападно Държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.

- "София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша "Шейни зона“. Тя работи вече две зими до х. Алеко със специално осигурен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.



Още по темата: общо новини по темата: 17
26.04.2024 »
06.04.2023 »
06.04.2023 »
06.04.2023 »
21.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Неправилно паркиране в София
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията