ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина" извършиха сложна хибридна операция и спасиха живота на пациент
Автор: Неда Узунколева 09:20 / 17.04.2024Коментари (0)688
©
Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми бе спасен посредством сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина“.

Иванко постъпва в лечебното заведение в условия на спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер с контрастна материя и е установена голяма торакоабдоминална аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е потенциално животозастрашаващо състояние. Пациентът е с огромно разширение на аортата, което започва още от дъгата, намираща се в гръдния кош и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове. Заболяването е комплексно и комплицирано, защото почти цялата аорта е поразена от аневризмална болест, а тази в областта на корема крие висок риск от разкъсване, което нерядко завършва фатално.

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ "Света Екатерина“ начело с проф. Валентин Говедарски подготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият метод, даващ възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващо заболявания. За ендопротезирането на целия участък на аортата в гръдната клетка и корема са необходими голям брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се имплантират са съобразени с размера на аортата на пациента, за да може да обхване здравите й сегменти и да покрие аневризмалните разширения.

Интервенцията се състои от три етапа, които са направени в 2 оперативни дни. В първия етап на операцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов и д-р Димитър Чернев извършват дебранчинг на съдовете. Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го пренасят до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този начин се изключва риска от исхемия на ръката след поставяне на стентграфта.

В следващия етап на процедурата хирурзите извършват ендопротезирането и имплантират 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, в това число покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи съответно мозъка и лявата ръка, които вече са преместени към дясната сънна артерия, след което поставят абдоминалната аортна протеза.

След хибридната интервенция, пациентът се възстановява с дълъг рехабилитационен процес. В момента Иванко е клинично здрав, възстановен, раздвижен до изправен стоеж и му предстои изписване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Неправилно паркиране в София
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията